Trots IJsselmonde , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://ijsselmonde.trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Debat in Rotterdam



Op dinsdagavond 3 maart was er een dabat in Arminius, een debatcentrum in Rotterdam. Georganiseerd door "Draad". Het werdt gehouden met Emile van Rinsum (directeur Rotterdams Milieucentrum), Michiel van Haersma Buma (Dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Delfland), en lijsttrekkers van verschillende partijen, waaronder uw lijstrekker Marcel Vink.

De presentator was Francisco van Jole.

Verder waren aanwezig arabiste Petra Stienen, kandidaat Eerste Kamerlid D66. En Chris Aalberts, freelance onderzoeker.

Misschien is u allang iets opgevallen.

Want. Wat waarom is de dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Delfland daar? Welnu. Rotterdam is verdeeld onder drie (3) waterschappen, elk een eigen stukje Rotterdam. `Handig` toch? Als je in Rotterdam woont moet je eerst uitzoeken onder welk van de drie waterschappen je valt. Tja, als je van puzzelen houdt is dat misschien leuk. Maar het lijkt mij erg onhandig.

Eerst uitzoeken onder welk waterschap (ook wel eens hoogheemraadschap genoemd) je valt, en daarna kom je tot de ontdekking dat er in nederland vier (4) bestuurslagen zijn, namelijk: gemeente, waterschap, provincie en het Rijk. En alle vier doen ze wel wat met wegen en water.

En toch hielden alle parijen, behalve D´66, vol dat het waterschap vooral moet blijven. Ook zeiden zij allemaal dat het nu zo lekker goekoop is.

Dat de club waar alle waterschappen bij zijn aangesloten, de Unie van waterschappen (UWV), zelf toegeeft dat het afschaffen van het waterschap elk jaar weer EUR 23.000.000,00 (23 miljoen Euro) oplevert schijnt er niet toe te doen. Overigens spreken andere bronnen van iets van jaarlijks EUR 300.000.000,00 (300 miljoen Euro).

Daarnaast kan iedereen bedenken dat het makkelijker is als je te maken hebt met drie bestuurslagen in plaats van vier, die elk hun eigen regeltjes, formulieren enzovoorts hebben.

Trots op Nederland wil het waterschap als bestuursorgaan afschaffen en als uitvoeringsorganisatie onderbrengen bij Rijkswaterstaat. Dit scheelt geld en bureaucratisch gedoe.